PSF

Psychosomatische fysiotherapie (PSF)

Als psychosomatisch werkend fysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), waarbij medische onderzoeken niet of niet volledig de klachten kunnen verklaren. Binnen de psychosomatische fysiotherapie wordt de psyche, (de geest) en de soma, (het lichaam) gezien als één geheel die samen zorgdragen voor jouw welzijn. Wanneer er een disbalans ontstaat in wat we voelen, denken en doen, ontstaat er spanning en wanneer deze spanning lang aanhoudt, kan dit lijden tot allerlei mogelijke klachten. 

Graag zou ik samen met jou breder naar je klacht(en) kijken en onderzoeken waar deze disbalans bij jou is ontstaan, hoe deze zich verhoudt tot jouw klachten en wat er nodig is om de spanningsregulatie en het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam te verbeteren. De psychosomatische fysiotherapie is erop gericht de verbinding met je lichaam te herstellen, bewuster te worden van je gevoelens, gedachtes en handelen in relatie tot de lichamelijke klachten en hiermee aan het werk te gaan. 

Klachten kunnen bestaan uit:  

  • aanhoudende pijnklachten in spieren en gewrichten, gespannen gevoel, buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid, hartkloppingen, druk op de borst, vermoeidheid, slaapproblemen of hyperventilatie
  • aanhoudende klachten na COVID-19.
  • lichamelijke klachten bij angst, paniek, trauma, stress, spanning, burn-out of depressie.

Dit soort klachten kunnen in de loop van de jaren zijn ontstaan en mogelijk in intensiteit en frequentie zijn toegenomen of deze klachten kunnen zijn ontstaan na een overweldigende gebeurtenis of verandering.

Behandeling

De eerste behandeling zal bestaan uit een uitgebreide intake en een bewegingsonderzoek van het gehele lichaam om inzicht te krijgen in jouw klachten, de factoren die mogelijk een rol spelen bij het onderhouden van jouw klachten en jouw manier van bewegen. Na de intake zal ik samen met jou een behandelplan opstellen waarin we samen bespreken welke lijn we gaan volgen.

Afhankelijk van de onderliggende factoren maak ik tijdens de behandeling gebruik van bijvoorbeeld adem- en ontspanningstherapie, lichaamsbewustzijnsoefeningen, opbouwen van  coördinatief bewegen en stabiliteit, vertrouwen vergroten in bewegen en eigen regie hierin kunnen nemen, ervaren van grenzen en omgaan met grenzen, ReAttach, inzicht in stressmechanismen en/of pijneducatie en management.

ReAttach therapie
ReAttach is een kort-durende therapievorm gericht op het verbeteren van het verwerken van informatie, emoties en gebeurtenissen. Tijdens de therapie werk je aan je zelfbeeld en leer je spanning rondom personen of gebeurtenissen te relativeren. ReAttach helpt om uit een negatieve spiraal te komen waardoor er ruimte onstaat voor verandering en groei. Tijdens de behandeling wordt het spanningniveau en de emotiebeleving gereguleerd door lichte ritmische aanrakingen op je handen en denkopdrachten. De behandeling richt zich niet op het teruggaan naar bepaalde gebeurtenissen, maar juist op het stimuleren van informatieverwerking (en daarmee het verminderen van de overprikkeling), vergroten van het zelfvertrouwen en verbeteren van de zelfregulatie. Hierdoor wordt ReAttach vaak als een prettige en ontspannende interventie ervaren.

Vergoeding

Ik werk contract-vrij, wat betekent dat ik geen contracten afgesloten heb met verzekeraars. Je krijgt van mij een factuur die je zelf kan indienen bij je zorgverzekeraar. Psychosomatische fysiotherapie wordt afhankelijk van je zorgverzekering (deels) vergoed uit het aanvullende pakket. Ik raad je aan vooraf bij je zorgverzekeraar te informeren over de hoogte van de vergoeding.

Prijs

Individuele behandeling PSF
60 minuten € 62,50

Bij verhindering afspraak graag verzetten/ afzeggen uiterlijk 24 uur van te voren. Bij niet of te laat annuleren wordt 75% in rekening gebracht. In situaties van overmacht zullen geen kosten in rekening worden gebracht.