PSF

Psychosomatische fysiotherapie (PSF)

Als psychosomatisch werkend fysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), waarbij medische onderzoeken niet of niet volledig de klachten kunnen verklaren. Binnen de psychosomatische fysiotherapie wordt de psyche, (de geest) en de soma, (het lichaam) gezien als één geheel die samen zorgdragen voor jouw welzijn. Wanneer er een disbalans ontstaat in wat we voelen, denken en doen, ontstaat er spanning en/ of stress en wanneer dit lang aanhoudt, kan dit lijden tot allerlei mogelijke klachten. 

De psychosomatische fysiotherapie is erop gericht de verbinding met je lichaam te verbeteren of herstellen en bewuster te worden van je gevoelens, gedachtes en handelen in relatie tot de lichamelijke klachten.

Op deze manier onderzoek ik samen met jou welke onderliggende factoren jouw klachten in stand houden. Vervolgens gaan we samen aan het werk deze onderhoudende factoren te beinvloeden, zodat de voorwaarden worden geschept voor je lichaam om in herstel te komen. Hierdoor zul je zelf meer grip gaan ervaren op je klachten waardoor klachten afnemen en verdwijnen.

Klachten kunnen bestaan uit:  

  • aanhoudende pijnklachten in spieren en gewrichten, gespannen gevoel, buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid, hartkloppingen, druk op de borst, vermoeidheid, slaapproblemen, klachten bij fibromyalgie, of een dysfunctionele adem (oa chronische hyperventilatie).
  • aanhoudende klachten na COVID-19.
  • lichamelijke klachten bij angst, paniek, trauma, stress, spanning, burn-out of depressie.

Dit soort klachten kunnen in de loop van de jaren zijn ontstaan en mogelijk in intensiteit en frequentie zijn toegenomen of deze klachten kunnen zijn ontstaan na een overweldigende gebeurtenis of verandering.

Behandeling

De eerste behandeling zal bestaan uit een uitgebreide intake en een bewegingsonderzoek van het gehele lichaam om inzicht te krijgen in jouw klachten, de factoren die mogelijk een rol spelen bij het onderhouden van jouw klachten en jouw manier van bewegen. Na de intake zal ik samen met jou een behandelplan opstellen waarin we samen bespreken welke lijn we gaan volgen.

Afhankelijk van de onderliggende factoren maak ik tijdens de behandeling gebruik van ademtherapie, ontspanningstherapie, lichaamsbewustzijnsoefeningen, opbouwen van coördinatief bewegen en stabiliteit, vertrouwen vergroten in bewegen en eigen regie hierin kunnen nemen, ervaren van grenzen en omgaan met grenzen, inzicht in het stresssysteem en jouw overlevingsmechanismen, pijneducatie, pijnmanagement en Reattach.

Vergoeding

Ik heb ervoor gekozen contract-vrij te werken omdat mijn behandeling een uur duurt. Dit betekent dat ik geen contracten afgesloten heb met zorgverzekeraars. Je krijgt van mij een factuur die je zelf kan indienen bij je zorgverzekeraar. Ongecontracteerde psychosomatische fysiotherapie wordt (deels) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Ik raad je aan vooraf bij je zorgverzekeraar te informeren over de hoogte van de vergoeding.

Prijs

Individuele behandeling PSF
60 minuten € 62,50

Bij verhindering afspraak graag verzetten/ afzeggen uiterlijk 24 uur van te voren. Bij niet of te laat annuleren wordt 75% in rekening gebracht.